Pages

Wednesday, June 19, 2013

♥♥Sepatutnya berdua♥♥

Hari ini aku akan terbang ke Ho Chi Minh city pada pukul 12.00 tengah hari menaiki pesawat Air Asia AK1456. Sepatutnya berdua, dengan seorang sepupu aku. Tapi semalam, selepas berbincang-bincang, sepupu aku tak dapat pergi. Last minit ya! Ok.


Mula-mula aku fikir macam aku pun tak boleh pergi. Bukan tak nak pergi, tapi tak boleh pergi. Confirm ah mak aku tak akan beri keizinan. Dan aku fikir, kalau tak pergi Ho Chi Minh dapatlah aku pergi konsert solo G-Dragon Sabtu ni. Jadi aku sangka, jodoh aku kuat dengan Taeyang sebab dia jadi guest artist untuk konsert itu. Aku pun macam happy sikit. Walaupun hakikatnya aku belum ada tiket.


Semalam lepas solat Asar aku mula berfikir semula. Betul ke aku tak nak pergi Ho Chi Minh? Sedangkan adalah kepantangan aku apabila sudah merancang sesuatu tetapi dibatalkan atas sebab yang bukan berpunca daripada aku. So, aku buat decision untuk pergi. Tapi aku rancang untuk berpakat dengan kaklong aku supaya jangan beritahu mak aku yang aku pergi sana seorang. Bohong sunat orang kata. Ala, bukan nak pergi sana buat jahat pun. Nak pergi shopping raya untuk keluarga aku juga.


Balik kerja semalam aku pun terus pergi rumah kaklong aku. Kami pun merancanglah bagaimana nak 'menipu' mak aku. Sambil tu otak aku masih ligat memikirkan solusi-solusi lain. Maklumlah, tak best jugak pergi jauh=jauh kalau menipu ni. Nanti kalau apa-apa jadi? Siapa yang susah. Dalam pada tu aku dapat PM dari seorang penulis buku yang pernah aku jadi editornya. Beliau memberi pertolongan yang sewajarnya apabila aku memberitahu yang aku ke sana seorang. Penulis ni dah biasa pergi ke Ho Chi Minh atas urusan bisnes. Ahhh..lega sikit hati aku.....dah boleh senyum :)
Tapi aku masih tak sedap hati sebab tak beritahu mak aku perkara sebenar. Akhirnya aku buat keputusan sebelum tidur untuk beritahu mak aku. Alhamdulillah, mak aku dapat faham dan mengizinkan pemergian aku. Itu pun muka dia nampak cool lepas aku cakap ada orang yang akan menolong aku dekat sana. Iaitu kenalan penulis buku yang aku ceritakan tadi. So, aku rasa tak ada apa lagi yang harus aku bimbangkan. Benarlah, kita hanya mampu merancang dan tuhan yang menentukan. Maka, aku anggap sahaja semua ni tuhan dah tentukan. Yang aku akan pergi ke sana seorang diri. Aku yakin Allah sudah menyediakan sesuatu yang lebih baik untuk aku. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui. Aku serahkan segala-galanya kepada Allah, agar dia melindungi aku sepanjang berada di sana. Semoga aku mendapat pengalaman bermanfaat dan  pulang dengan selamat.

Terima kasih mak, kerana faham dan percaya dengan saya. Saya akan jaga diri baik-baik. Allah ada akan menjaga saya, insyaAllah =')


0 Balasan Bebelan:

Post a Comment