Pages

Monday, July 4, 2011

♥♥Singapore 2011♥♥

Seperti sedia maklum bagi yang mengikuti Facebook aku, aku baru je balik bercuti di Singapore. Sebelum ke Singapore aku ke JB. Plan asal nak ke utara Malaysia bertukar tiba-tiba apabila teringat aku ada seorang rakan baik di JB yang sudah lebih dua tahun tidak berjumpa. Aku kenal dia sejak 2003 ketika sama-sama belajar di UiTM Machang. Dulu kami dikatakan seiras disebabkan ton warna kulit, panjang rambut, size fizikal, lenggang-lenggok, senang cerita semua sama. SAMA OK! Oh, kejap. Aku tipu sikit, muka aku tak selicin muka dia. Fine. T___T

So dia yang bekerja sebagai managing director di syarikat milik keluarganya sendiri sememangnya sibuk. Selama 3 hari aku di sana, aku terpaksa juga menemani dia berjumpa klien dan bersabar melihat dia menjawab berpuluh-puluh panggilan telefon setiap hari. Dalam hati aku berkata, "ingatkan jadi bos hidup senang". Ya, hidup senang dari segi kewangan, tapi dari segi kelapangan masa memang HARAM!! Aku tengok dia nak suap nasi pun telefon berdering. Kesian kau, Huny.

Di Singapore aku sangat kagum dan teruja (jakun pun ada). Bangunan, kereta, shopping mall, pengangkutan awam, semuanya best. Aku rasa Singapore antara negara yang selamat kalau nak melancong walaupun seorang diri. Tak akan sesat ah. Aku sempat merasa naik bas dua tingkat (agak gayat) dan MRT.

Sebab kawan aku tu sibuk, tak banyak tempat dia dapat bawa aku. Tapi aku masih berpuas hati kerana setidak-tidaknya aku dah menjejakkan kaki di Singapore. Singapore adalah negara kedua (luar negara) selepas aku ke Bandung, Indonesia. Sebenarnya aku target nak pergi hujung tahun nanti. Tapi biasalah aku ni suka buat otak 2 minit.

Singapore tengah sale. Tapi memandangkan 1 dolar Singapore bersamaan RM2.48, dengan itu aku hanya mampu membeli perfume 3 botol (murah ok!), tali pinggang, kasut, shawl, serta sedikit souvenir buat rakan-rakan rapat (souvenir mahal. yang tak dapat sila jangan kecil hati, lempang kang!). Sebagaimana aku berhasrat mahu ke Bandung lagi, begitu juga aku mahu ke Singapore lagi. Semoga aku dimurahkan rezeki dapat menambah wang terkumpul supaya boleh melancong lagi. (perasan tak banyak kali ulang perkataan 'lagi'?. Dem.)

Ok, ni je nak cerita. Nak tengok gambar klik link di bawah,


P/S: Next destination?? Maybe Krabi, Thailand :)


2 Balasan Bebelan:

  1. x penah dpt souvenir pun. ok saya bukan rakan rapat. bye.

    ReplyDelete
  2. Aween, yu punya ada ok. Ai simpan. Bila nak jumpa?? Yang dari bandung pun ada lagi.

    ReplyDelete